Sztuka podawania piwa
Piwo to jeden z napojów alkoholowych, po które z chęcią sięgamy. Sprawdza się zarówno podczas luźnych towarzyskich spotkań w domu, jak i tych bardziej oficjalnych w restauracjach. Szczególnie chętnie pijemy piwo podczas upalnych dni. Jednak należy pamiętać, że w zależności od rodzaju piwa powinniśmy je podawać w innych warunkach oraz w inny sposób. Jak więc to robić?
Po pierwsze, odpowiednia temperatura
W zależności od rodzaju piwa, jego temperatura podania powinna być zróżnicowana. Zbyt niska spowoduje zmianę smaku oraz zapachu piwa, a z kolei zbyt wysoka temperatura piwa stłumi jego smak. Jak mówią specjaliści zajmujący się przygotowaniem piw marki Pilsvar: "Piwa jasne typu lager powinniśmy podawać w temperaturze niższej, czyli między 6 a 7 stopni Celsjusza. Dzięki temu ich smak będzie zachowany i podkreślony, a dodatkowo napój będzie bardzo orzeźwiający". Natomiast inaczej wygląda sytuacja z piwami ciemnymi. Ich smak będzie bogatszy i bardziej wyrazisty, jeśli ich temperatura będzie wyższa. Optymalna temperatura dla piwa ciemnego wynosi około 12-13 stopni Celsjusza. Dzięki tym podstawowym zasadom podawania piwa będziemy mogli się cieszyć jego wyjątkowym smakiem oraz aromatem.
Szkło ma znaczenie
Każde piwo, niezależnie czy jest prosto z beczki, butelki, czy też z puszki powinno być podawane w szklance lub w kuflu. Dzięki temu wydobędziemy zapach i smak piwa oraz poznamy jego barwę. Zanim przystąpimy do przelania piwa do szkła, należy zadbać o to, by było ono czyste i bez obcych zapachów. W przeciwnym razie zapach i smak piwa może zostać zmieniony. Co więcej, zadbajmy również o odpowiednie szklanki, gdyż do wyboru mamy smukłe, grube, wysokie oraz cienkie. Przykładowo do piw pszenicznych idealnie sprawdzą się wysokie szklanki mające przewężenie na dole. Z kolei do angielskich piw typu Ale, powinniśmy użyć szklanek typu pint, czyli takich, które posiadają w górnej części lekką wypukłość, po czym ponownie się zwężają. Dzięki odpowiedniemu doborowi szkła podkreślimy nie tylko barwę, ale również zapach i smak piwa.
Jak nalewać piwo?
Istnieje kilka metod, które są stosowane podczas lania piwa. Możemy nalewać piwo "na raz", lejąc je gładko po ściance kufla lub szklanki. Dzięki temu uzyskujemy dosyć gęstą i sztywną pianę, w której kumuluje się smak i aromat. Można również napełniać kufel tak, aby nie powstała piana. Ten sposób sprawia, że cała goryczka zostanie w piwie, a nie w pianie. Niektórzy lubią również piwo pół na pół, czyli w połowie szklanki znajduje się piwo, a nad nim wysoka piana.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana