Artykuł sponsorowany

Urządzenia chłodnicze polecane dla gastronomii

Urządzenia chłodnicze polecane dla gastronomii

Produkty żywnościowe dość szybko tracą swoją świeżość, nieodwracalnie zmieniając konsystencję, wygląd oraz smak. Z czasem może też dochodzić w nich do rozwoju groźnych dla zdrowia mikroorganizmów chorobotwórczych – przede wszystkim rozmaitych bakterii. Sposobem na wydłużenie terminu przydatności do spożycia i zadbania o bezpieczeństwo konsumentów jest szerokie używanie urządzeń chłodniczych, zwłaszcza w lokalach gastronomicznych.

 

Dlaczego urządzenia chłodnicze okażą się w gastronomii niezbędne?

Prowadzenie działalności w branży gastronomicznej wymaga wykorzystywania wyposażenia, które ułatwi przechowywanie niezbędnych produktów oraz pomoże przy przygotowywaniu oferowanych potraw i wszelkiego rodzaju wyrobów. Wśród sprzętu, który okaże się nieodzowny, szczególnie istotne są odpowiednie urządzenia chłodnicze. W Bydgoszczy ich szeroki wybór jest dostępny w firmie HAND-SPOL HoReCa, specjalizującej się w oferowaniu wyposażenia dla gastronomii. Używanie właściwych akcesoriów pomoże w utrzymaniu ciągłości kluczowego dla bezpieczeństwa żywności i jej jakości łańcucha chłodniczego, chroniąc stosowane produkty przed przedwczesnym rozmrożeniem i jednocześnie pozwalając na dłuższe przechowywanie częściowo przygotowanych półproduktów czy gotowych dań. Sprzęt chłodniczy będzie pomocny w utrzymaniu ich wysokiej jakości, a także sprawi, że będą one gotowe do szybkiego użycia.

Przeczytaj również: Czy urządzenia chłodnicze podlegają dozorowi technicznemu?

 

Z jakich urządzeń chłodniczych korzysta się w działalności gastronomicznej?

Rodzaj urządzeń potrzebnych w lokalu gastronomicznym jest uzależniony od jego charakteru i sposobu działania, odpowiedni sprzęt musi się jednak znaleźć zarówno w niewielkim barze, jak i ekskluzywnej restauracji czy firmie przygotowującej catering. Do najczęściej wykorzystywanych elementów wyposażenia tego rodzaju należą szafy chłodnicze i mroźnicze oraz zamrażarki skrzyniowe pozwalające na zgromadzenie odpowiednich do potrzeb zapasów poszczególnych produktów, które ustawia się w pomieszczeniach przeznaczonych do magazynowania. Urządzenia chłodnicze w postaci szaf o różnych rozmiarach są też często ustawiane bezpośrednio w kuchniach, a tam, gdzie ilość miejsca jest mocno ograniczona, stosuje się zwykle stoły chłodnicze i mroźnicze. Przydatnym wyposażeniem kuchni będą też schładzarki szokowe, które pozwalają na przygotowanie do przechowywania półproduktów i całych dań. W wielu lokalach przydatne okażą się także witryny ekspozycyjne oraz kostkarki do lodu nieodzowne podczas przyrządzania drinków i napojów w barze. Firma HAND-SPOL HoReCa z Bydgoszczy zajmuje się m.in. sprzedażą i serwisowaniem sprzętu chłodniczego dla gastronomii i handlu.

Przeczytaj również: Szafy chłodnicze do gastronomii - co warto wiedzieć?

Przeczytaj również: Jak wybrać odpowiednią komorę chłodniczą do restauracji?

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.