Urządzenia chłodnicze polecane dla gastronomii
Produkty żywnościowe dość szybko tracą swoją świeżość, nieodwracalnie zmieniając konsystencję, wygląd oraz smak. Z czasem może też dochodzić w nich do rozwoju groźnych dla zdrowia mikroorganizmów chorobotwórczych – przede wszystkim rozmaitych bakterii. Sposobem na wydłużenie terminu przydatności do spożycia i zadbania o bezpieczeństwo konsumentów jest szerokie używanie urządzeń chłodniczych, zwłaszcza w lokalach gastronomicznych.
Dlaczego urządzenia chłodnicze okażą się w gastronomii niezbędne?
Prowadzenie działalności w branży gastronomicznej wymaga wykorzystywania wyposażenia, które ułatwi przechowywanie niezbędnych produktów oraz pomoże przy przygotowywaniu oferowanych potraw i wszelkiego rodzaju wyrobów. Wśród sprzętu, który okaże się nieodzowny, szczególnie istotne są odpowiednie urządzenia chłodnicze. W Bydgoszczy ich szeroki wybór jest dostępny w firmie HAND-SPOL HoReCa, specjalizującej się w oferowaniu wyposażenia dla gastronomii. Używanie właściwych akcesoriów pomoże w utrzymaniu ciągłości kluczowego dla bezpieczeństwa żywności i jej jakości łańcucha chłodniczego, chroniąc stosowane produkty przed przedwczesnym rozmrożeniem i jednocześnie pozwalając na dłuższe przechowywanie częściowo przygotowanych półproduktów czy gotowych dań. Sprzęt chłodniczy będzie pomocny w utrzymaniu ich wysokiej jakości, a także sprawi, że będą one gotowe do szybkiego użycia.
Przeczytaj również: Czy urządzenia chłodnicze podlegają dozorowi technicznemu?
Z jakich urządzeń chłodniczych korzysta się w działalności gastronomicznej?
Rodzaj urządzeń potrzebnych w lokalu gastronomicznym jest uzależniony od jego charakteru i sposobu działania, odpowiedni sprzęt musi się jednak znaleźć zarówno w niewielkim barze, jak i ekskluzywnej restauracji czy firmie przygotowującej catering. Do najczęściej wykorzystywanych elementów wyposażenia tego rodzaju należą szafy chłodnicze i mroźnicze oraz zamrażarki skrzyniowe pozwalające na zgromadzenie odpowiednich do potrzeb zapasów poszczególnych produktów, które ustawia się w pomieszczeniach przeznaczonych do magazynowania. Urządzenia chłodnicze w postaci szaf o różnych rozmiarach są też często ustawiane bezpośrednio w kuchniach, a tam, gdzie ilość miejsca jest mocno ograniczona, stosuje się zwykle stoły chłodnicze i mroźnicze. Przydatnym wyposażeniem kuchni będą też schładzarki szokowe, które pozwalają na przygotowanie do przechowywania półproduktów i całych dań. W wielu lokalach przydatne okażą się także witryny ekspozycyjne oraz kostkarki do lodu nieodzowne podczas przyrządzania drinków i napojów w barze. Firma HAND-SPOL HoReCa z Bydgoszczy zajmuje się m.in. sprzedażą i serwisowaniem sprzętu chłodniczego dla gastronomii i handlu.
Przeczytaj również: Szafy chłodnicze do gastronomii - co warto wiedzieć?
Przeczytaj również: Jak wybrać odpowiednią komorę chłodniczą do restauracji?
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana