Materiał Partnera

W jaki sposób dobrać stoliki i krzesła do restauracji?

W jaki sposób dobrać stoliki i krzesła do restauracji?

Dobra restauracja wyróżnia się na tle konkurencji nie tylko smacznymi daniami i świetną obsługą, ale też wyjątkowym klimatem. Na atmosferę lokalu gastronomicznego wpływa wiele czynników, w tym muzyka, zapach, styl obsługi gości, a także wystrój sali restauracyjnej. Nie ulega przy tym wątpliwości, że właśnie wyposażenie jest elementem najmniej elastycznym, a więc najtrudniejszym do zmiany.


Świadomy wybór mebli do restauracji

Aby odnieść sukces w branży gastronomicznej, trzeba umieć sprostać wysokim wymaganiom klientów. Jeśli nie będą zadowoleni z wizyty w twoim lokalu, następnym razem pójdą do konkurencji. Dlatego tak ważne jest, by cały czas badać poziom satysfakcji gości (np. przez lekturę opinii w Internecie) i szybko reagować na negatywne komentarze. Nierzadko okazuje się, że dotychczasowe menu znudziło się i trzeba uzupełnić je nowymi pozycjami. Jeśli klientom nie podoba się obsługa, trzeba odpowiednio zmotywować pracowników; gdy gościom nie podoba się muzyka, można sięgnąć po inną. W przypadku źle dobranych, niewygodnych lub niestarannie wykonanych mebli sprawy się komplikują, gdyż ich wymiana może okazać się bardzo kosztowna.

Wybór mebli do restauracji nie może być przypadkowy. Wygląd, rozmiary i ilość mebli musi być dopasowana do wielkości lokalu i jego specyfiki – mówi ekspert z firmy Meblant. Przed złożeniem zamówienia warto dokładnie rozrysować sobie planowany rozkład stołów w sali restauracyjnej, pamiętając o zachowaniu odpowiedniej skali. W ten sposób będzie można przekonać się, czy w restauracji nie będzie zbyt ciasno, albo odwrotnie, czy nie zmarnujemy bezcennej przestrzeni tam, gdzie dałoby się postawić jeszcze jeden mniejszy stolik.


Wybieramy krzesła i stoły do restauracji

Stoły w lokalu gastronomicznym powinny być przede wszystkim solidne. Niedopuszczalne jest sadzanie gości przy stołach nierównych i rozchwianych, dlatego warto kupować meble na mocnych podstawach. Za najlepsze uchodzą stoły drewniane, jednocześnie trwałe i piękne. Producenci mebli do restauracji oferują blaty w różnych kształtach. Jeśli nastawiasz się na obsługę rodzin lub grup, weź pod uwagę zakup dużych, okrągłych stołów. Chociaż ich ustawienie wymaga nieco więcej miejsca, są bardzo lubiane przez gości. Jeżeli zakładasz, że do twojego lokalu będą przychodzić na lunch pracownicy okolicznych biur pojedynczo lub w grupach maksymalnie czteroosobowych, wybierz mniejsze stoły.

Podjęcie decyzji o zakupie konkretnego stołu ułatwi ci późniejszy wybór krzeseł. Meble restauracyjne najczęściej można kupować w kompletach i zdecydowanie warto korzystać z takiej opcji. W ten sposób zyskujesz pewność, że meble będą do siebie idealnie dopasowane pod względem wysokości i, rzecz jasna, wyglądu. Mówiąc o krzesłach restauracyjnych, trzeba zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię, a mianowicie wygodę pielęgnacji. W eleganckiej restauracji sprawdzą się krzesła z tapicerowanymi siedziskami i oparciami, jednak do pizzerii, baru szybkiej obsługi lub lokalu serwującego również napoje alkoholowe, kup raczej prostsze krzesła drewniane, które łatwiej będzie utrzymać w czystości.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję