Artykuł sponsorowany

Walory smakowe mięsa cięlęcego

Walory smakowe mięsa cięlęcego

Mięso z cielęciny jest stosunkowo rzadko spotykane w polskich domach ze względu na wysoką cenę i dostępność. Coraz więcej osób decyduje się jednak na zakup półproduktów od lokalnych masarzy/rzeźników, ponieważ przyrządzone potrawy z takiej cielęciny wyróżniają się szczególnymi walorami smakowymi i dużą zawartością składników odżywczych. Co jeszcze charakteryzuje mięso cielęce?

Obecnie promuje się świadome, zbilansowane odżywianie się, które obejmuje także wsparcie dla regionalnych producentów. Zakupy z lokalnych źródeł dają pewność, że nabyte wyroby są  świeże i zdrowe – pochodzą z okolicznej ziemi i hodowli. Nie inaczej jest z mięsem z cielęciny. Wielu konsumentów zaopatruje się w udziec, polędwicę bądź comber u okolicznych masarzy/rzeźników, rezygnując z odwiedzin w supermarkecie. W dużych sklepach sieciowych często nie ma podobnych produktów lub „odstają” jakością od tych, które można dostać z pobliskiego „mięsnego” i są potraktowane dodatkami chemicznymi.

Jak właściwie smakuje mięso z cielęciny? 

Potrawy przygotowane z wykorzystaniem opisywanego „surowca” są lekkostrawne, bogate w białko i dużo mniej kaloryczne od wieprzowiny i wołowiny. Mięso z cielęciny zawiera bowiem niewielką ilość tłuszczu, która wpływa na sposób jego przyrządzania i walory smakowe. Uznaje się, że jednymi z „najlepszych” części zwierzęcia są: udziec, górka oraz nerkówka. Dokładna technika obróbki zależy od wybranego elementu, jednak do przyprawienia potraw z cielęciny najczęściej używa się soli  i ziół, takich jak tymianek, lubczyk, estragon bądź majeranek.

Dania łączą w sobie zatem głęboki aromat przypraw i delikatny zapach mięsa. Prawidłowo przyrządzona cielęcina powinna być miękka i dostatecznie soczysta – przy jej marynowaniu należy więc zadbać o wystarczającą ilość oleju bądź innego tłuszczu. Smak gotowej potrawy jest zdecydowanie „lżejszy" od tej, która została przygotowana na bazie dojrzałej wołowiny. Produkty od lokalnych producentów (takich, jak firma Tołłoczko ze Słupska) wyróżniają się smakiem,  jakością i świeżością.

Czym jeszcze wyróżnia się mięso z cielęciny? 

Bardziej wyrafinowani smakosze z pewnością dostrzegą subtelny, lekko mleczny zapach mięsa z cielęciny. Surowe półprodukty wytwarzają podobny aromat wtedy, gdy pochodzą z dobrego źródła: od zdrowych, nadal karmionych mlekiem  zwierząt. Delikatny tłuszczyk, który może pojawić się na niektórych elementach mięsa, niemal kompletnie rozpływa się przy gotowaniu. Potrawy nie obciążają żołądka, dzięki czemu po zjedzeniu obiadu ma się jednocześnie uczucie lekkości, jak i nasycenia przez zawartość białka. Cielęcina polecana jest dla osób na diecie i na pierwsze potrawy dla niemowląt.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.