Walory smakowe mięsa cięlęcego
Mięso z cielęciny jest stosunkowo rzadko spotykane w polskich domach ze względu na wysoką cenę i dostępność. Coraz więcej osób decyduje się jednak na zakup półproduktów od lokalnych masarzy/rzeźników, ponieważ przyrządzone potrawy z takiej cielęciny wyróżniają się szczególnymi walorami smakowymi i dużą zawartością składników odżywczych. Co jeszcze charakteryzuje mięso cielęce?
Obecnie promuje się świadome, zbilansowane odżywianie się, które obejmuje także wsparcie dla regionalnych producentów. Zakupy z lokalnych źródeł dają pewność, że nabyte wyroby są świeże i zdrowe – pochodzą z okolicznej ziemi i hodowli. Nie inaczej jest z mięsem z cielęciny. Wielu konsumentów zaopatruje się w udziec, polędwicę bądź comber u okolicznych masarzy/rzeźników, rezygnując z odwiedzin w supermarkecie. W dużych sklepach sieciowych często nie ma podobnych produktów lub „odstają” jakością od tych, które można dostać z pobliskiego „mięsnego” i są potraktowane dodatkami chemicznymi.
Jak właściwie smakuje mięso z cielęciny?
Potrawy przygotowane z wykorzystaniem opisywanego „surowca” są lekkostrawne, bogate w białko i dużo mniej kaloryczne od wieprzowiny i wołowiny. Mięso z cielęciny zawiera bowiem niewielką ilość tłuszczu, która wpływa na sposób jego przyrządzania i walory smakowe. Uznaje się, że jednymi z „najlepszych” części zwierzęcia są: udziec, górka oraz nerkówka. Dokładna technika obróbki zależy od wybranego elementu, jednak do przyprawienia potraw z cielęciny najczęściej używa się soli i ziół, takich jak tymianek, lubczyk, estragon bądź majeranek.
Dania łączą w sobie zatem głęboki aromat przypraw i delikatny zapach mięsa. Prawidłowo przyrządzona cielęcina powinna być miękka i dostatecznie soczysta – przy jej marynowaniu należy więc zadbać o wystarczającą ilość oleju bądź innego tłuszczu. Smak gotowej potrawy jest zdecydowanie „lżejszy" od tej, która została przygotowana na bazie dojrzałej wołowiny. Produkty od lokalnych producentów (takich, jak firma Tołłoczko ze Słupska) wyróżniają się smakiem, jakością i świeżością.
Czym jeszcze wyróżnia się mięso z cielęciny?
Bardziej wyrafinowani smakosze z pewnością dostrzegą subtelny, lekko mleczny zapach mięsa z cielęciny. Surowe półprodukty wytwarzają podobny aromat wtedy, gdy pochodzą z dobrego źródła: od zdrowych, nadal karmionych mlekiem zwierząt. Delikatny tłuszczyk, który może pojawić się na niektórych elementach mięsa, niemal kompletnie rozpływa się przy gotowaniu. Potrawy nie obciążają żołądka, dzięki czemu po zjedzeniu obiadu ma się jednocześnie uczucie lekkości, jak i nasycenia przez zawartość białka. Cielęcina polecana jest dla osób na diecie i na pierwsze potrawy dla niemowląt.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana