Artykuł sponsorowany

Wędliny iberyjskie polecane na przystawki

Wędliny iberyjskie polecane na przystawki

Wyroby iberyjskie słyną z wybornego smaku, soczystości i wyjątkowego aromatu. Są idealną przystawką serwowaną solo podczas przyjęć i rodzinnych uroczystości, jak i składnikiem wielu tradycyjnych potraw. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się procesowi wytwarzania wędlin iberyjskich, im rodzajom i sposobom podawania.

Wędliny iberyjskie, których warto spróbować

Jednym z najpopularniejszych wyrobów iberyjskich jest szynka – jamon iberico, produkowana z udźca wieprzowego rasy iberyjskiej. To soczysta i intensywna w smaku wędlina długodojrzewająca, z której spożywaniem wiąże się wieloletnia tradycja w zakresie krojenia i serwowania. Kolejnym polecanym wyrobem iberyjskim jest salami. Niewielkie kiełbaski doskonale komponują się z hiszpańskimi i włoskimi serami, oliwkami i winem. I oczywiście flagowy produkt mięsny Hiszpanii – chorizo. Pikantny smak i charakterystyczny czerwony kolor zawdzięcza dodatkowi zmielonej papryki. Jak dodaje sklep hiszpański Corrida, ciekawostką jest, że chorizo nie zawsze było czerwone. Przyprawę nadającą tę barwę zaczęto stosować około w XVI wieku, kiedy dotarła na Półwysep Iberyjski z Ameryki dzięki europejskim odkrywcom. Wcześniej kiełbasa miała ciemny, brunatny kolor.

Dlaczego wyroby iberyjskie cieszą się dużą popularnością?

Duża popularność wiąże się z wysoką jakością wyrobu, a to wszystko za sprawą hiszpańskich producentów, którzy domagali się ustawy chroniącej nazwę jamon iberico. Celem tego miało być przestrzeganie tradycyjnych metod wyrobu, dzięki którym jakość wędliny może zostać zachowana. I tak w 1998 roku ustalono przepisy dotyczące każdego fragmentu procesu związanego z wyrobem wędlin iberyjskich, począwszy od ustaleń dotyczących wszystkich aspektów rasy, hodowli i tuczu, kończąc na ściśle określonych warunkach suszenia i dojrzewania. Najważniejszym przepisem, od którego rozpoczyna się produkcja wędlin iberyjskich, jest mięso pochodzące z hodowli świń iberyjskich. Wyroby, które można oznaczyć nazwą DOP, potwierdzającą spełnienie wszystkich wymogów, muszą pochodzić z mięsa w 100% ze świni iberyjskiej lub ze skrzyżowania samicy świni iberyjskiej mającej 100% genów tej rasy z samcem 100% rasy białej duroc, co oznacza co najmniej 50% genetyki iberyjskiej. Dlaczego to takie ważne? Rasa iberyjska ma genetyczną zdolność akumulowania tłuszczu między mięśniami, co w efekcie daje wyrób o soczystej, ale nie tłustej strukturze.

Jak powstają wędliny iberyjskie?

Szynka iberyjska powstaje z tylnego udźca wieprzowego. Mięso jest poddawane kontroli, a następnie kierowane do zasolenia. Dzięki zawieszeniu udźców sól wnika w głąb mięsa. Kolejnym etapem jest opłukanie z nadmiaru soli i przetransportowanie mięsa do suszenia, a następnie dojrzewalni zlokalizowanych zazwyczaj w piwnicach. Warunki w pomieszczeniach są nieustannie monitorowane i dostosowywane do poszczególnych etapów dojrzewania.

Chorizo zawdzięcza swój wyrazisty smak i soczystą konsystencję przyprawom i dodatkom. Podczas produkcji do zmielonego mięsa dodaje się paprykę, czosnek, sól i aromatyczne zioła. Tak przygotowaną masę wtłacza się do wieprzowego jelita lub celulozowej osłonki, a następnie poddaje suszeniu, któremu towarzyszy powolny proces dojrzewania.

W procesie produkcji hiszpańskiego salami – salchichon iberico miejsce ma rozdrobnienie mięsa i tłuszczu, a następnie dodanie soli, a także naturalnych przypraw i aromatów. Podobnie jak chorizo, tak i salami pakowane jest w wieprzowe jelita lub osłonki, a następnie poddawane procesowi dojrzewania.

Jakie przystawki przygotować z wędlin iberyjskich?

Zarówno Hiszpanie, jak i miłośnicy tej kuchni serwują wędliny iberyjskie solo. W ten sposób osoba próbująca może skupić się na walorach smakowych wyrobów. Szczególnie szynki iberyjskie z kością, dzięki bogactwu struktur, zapewniają różnorodne doznania smakowe, których warto spróbować. Intensywne w smaku i aromacie wyroby chętnie serwuje się też w połączeniu ze słodkimi owocami. Kultowym zestawieniem jest wędlina iberyjska i orzeźwiający melon. Smak wszystkich wędlin podkreślają długodojrzewające sery, pieczone warzywa i dipy.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.