Artykuł sponsorowany

Właściwości i zastosowanie podpuszczki mikrobiologicznej

Właściwości i zastosowanie podpuszczki mikrobiologicznej

Bez podpuszczki produkcja sera nie byłaby możliwa. Ten enzym trawienny sprawia, że mleko ulega krzepnięciu. Dostępne są podpuszczki zwierzęce oraz roślinne, inaczej nazywane mikrobiologicznymi. Koagulanty mikrobiologiczne są wegetariańskie i z powodzeniem zastępują enzymy trawienne pochodzenia zwierzęcego. Jak one powstają i czym się wyróżniają?

Rola podpuszczek w produkcji serów

Podpuszczki służą do produkcji różnych rodzajów serów – dojrzewających i niedojrzewających, miękkich, półtwardych i twardych oraz kwasowo-podpuszczkowych. W skrócie działanie tego enzymu polega na rozszczepieniu obecnego w mleku białka – kazeiny na serwatkę oraz parakazeinę, a następnie na rozkładzie białka na mniejsze fragmenty takie jak aminokwasy i aktywne biologicznie peptydy. Procesy te są konieczne to uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz smaku i aromatu serów.

Charakterystyka podpuszczki mikrobiologicznej

Termin podpuszczka powstał na określenie enzymu trawiennego, który obecny jest w śluzówce żołądków ssących cieląt i był wykorzystywany do produkcji różnych gatunków serów. Obecnie podpuszczkami nazywane są także preparaty do koagulacji białek mleka pozyskiwane z roślin. Koagulanty mikrobiologiczne pozwalają na uzyskanie optymalnej jakości sera przy znacznie niższych kosztach produkcji. A ponieważ są wegetariańskie, zwiększają grono odbiorców wytwarzanych dzięki nim produktów.

Źródłem tych enzymów są grzyby z gatunku Rhizomucor miehei. Ich zdolność do koagulacji białka mleka nie odbiega znacznie od tej, jaką wykazują enzymy zwierzęce. Z tego powodu znajdują one zastosowanie w produkcji wszystkich gatunków serów podpuszczkowych.

Formy występowania koagulantu mikrobiologicznego

Jak już wyżej wspominaliśmy, ze względu na pochodzenie enzymów podpuszczki dzielimy na zwierzęce i mikrobiologiczne. Dodatkowo, biorąc pod uwagę formę, w jakiej występują, możemy je podzielić na trzy rodzaje. Firmy specjalizujące się w dostarczaniu podpuszczek mikrobiologicznych oferują podpuszczki w formie:

  • płynu,
  • proszku,
  • tabletek

Przed użyciem preparatu, niezależnie od rodzaju, powinno się go rozpuścić w uprzednio przegotowanej i ostudzonej wodzie.

Podczas przechowywania podpuszczek mikrobiologicznych zaobserwowano spadek ich aktywności. Nie jest on jednak duży. Jeśli znajdują się w odpowiednich warunkach, a takie jest w stanie zapewnić lodówka, obniżenie ich mocy nie przekroczy 5% w okresie dwunasty miesięcy.

Gdzie można kupić podpuszczkę mikrobiologiczną?

W dzisiejszych czasach zakupy najlepiej robić w sieci. W sklepach internetowych takich jak GAP food additives znajdziemy wszystko, co potrzebne jest do produkcji sera, a w tym akcesoria od renomowanych producentów oraz różnego rodzaju koagulaty mikrobiologiczne. Sklepy tego typu swoją ofertę kierują zarówno do amatorów serowarstwa, jak i do branży nabiałowej.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.