Wybieramy restaurację na wyjątkową okazję - jak pogodzić różne upodobania smakowe gości?
Wyjście do restauracji to świetny pomysł na ciekawe spędzenie wolnego czasu z grupą przyjaciół lub w gronie rodziny. Przepyszne jedzenie, oryginalne smaki, ekscytujące doznania kulinarne, przytulny klimat – tego właśnie oczekujemy, decydując się na dany lokal. Jednak jak wybrać restaurację, która spełni oczekiwania wszystkich gości?
Co wziąć pod uwagę przy wyborze restauracji?
Preferencje smakowe są cechą bardzo indywidualną. Ta sama potrawa, dla niektórych wyjątkowo smaczna, dla innych może okazać się nietrafiona. Dlatego warto przed wyborem restauracji sprawdzić oferowane menu. Oferta powinna być zróżnicowana, dzięki czemu wpisze się w upodobania smakowe każdego klienta, bo w końcu o gustach się nie dyskutuje.
Różnorodność smaków nie powinna dotyczyć połączenia kuchni z różnych stron świata. Jeśli w jednej karcie znajdziemy smaki włoskie i tradycyjne polskie dania, powinniśmy zastanowić się, czy na pewno otrzymamy potrawę smaczną i dopracowaną. Warto zatem wybrać lokal specjalizujący się w kuchni wywodzącej się z jednego regionu, np. greckiej.
Karta menu powinna być krótka. Im mniej dań do wyboru, tym możemy mieć większą pewność, że serwowane potrawy będą świeże i smaczne. Według filozofii Restauracji Laura, która w swej karcie oferuje smaki kuchni staropolskiej, łącząc je z nowościami z kuchni europejskiej: potrawy muszą być przyrządzane od podstaw w oparciu o naturalne i świeże produkty. Możliwość zamówienia tzw. dania dnia lub dania szefa kuchni, może sugerować, że potrawy są przygotowywane ze składników sezonowych oraz świadczyć o tym, że receptury są dopracowane, a dzięki temu – pełne najlepszych smaków i aromatów. Dodatkowo ciekawym urozmaiceniem menu jest korzystanie z lokalnych produktów. Oznacza to, że restauracja oferuje gościom dania trudno dostępne w innych regionach. Dlatego Restauracja Laura, znajdująca się w województwie lubuskim, korzysta z okolicznych dóbr: w menu znajduje się m.in. regionalne piwo oraz pyszna kawa z rodzinnej palarni. Tradycyjna metoda wypalania kawy pozwala na wydobycie z niej nadzwyczajnych aromatów. Wyjątkowy smak na wyjątkową okazję.
Kuchnia to nie wszystko
Dopracowane receptury, wyborne potrawy ze świeżych składników i regionalne akcenty w menu to nie wszystko, co zadecyduje o tym, że nasza wizyta w lokalu gastronomicznym będzie udana. W końcu pierwsze, na co zwracamy uwagę, wchodząc do restauracji, to wystrój jej wnętrza. Czystość, elegancja oraz pomysłowo zaaranżowana przestrzeń zachęca nas do pozostania w niej na dłużej. A kameralna, intymna atmosfera, w połączeniu z przepysznym jedzeniem sprawi, że czas spędzony w restauracji będzie niezapomniany.
Ile razy zdarzyło Wam się zjeść pyszny posiłek w nieprzyjaznej atmosferze wywoływanej przez obsługę? A może było odwrotnie, zjedliście przeciętne danie przy świetnej załodze? Nastrój w restauracji w dużej mierze kreuje kelner. To on ma bezpośredni kontakt z klientem, więc ma duży wpływ na jego samopoczucie. Profesjonalna obsługa kelnerska, która spełnia życzenia klienta oraz zapewnia wysoki poziom usług, wpływa na zadowolenie gości i zwiększa prawdopodobieństwo ich powrotu do restauracji. To wszystko przekłada się na odbiór lokalu przez gości oraz – przede wszystkim – decyduje o tym, czy my jako klienci do niego wrócimy.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana