Materiał Partnera

Wykorzystanie miseczek plastikowych w gastronomii

Wykorzystanie miseczek plastikowych w gastronomii

Miseczki z tworzyw sztucznych są elementem wyposażenia wielu restauracji. Plastik jest wytrzymalszy i o wiele tańszy niż szkło czy porcelana, dlatego właściciele lokali gastronomicznych coraz częściej kupują wykonane z niego naczynia. Co ciekawe, produkty te sprawdzą się nie tylko w restauracjach! O tym, dlaczego warto korzystać z misek plastikowych i jakie jest ich zastosowanie w branży gastronomicznej, przeczytasz w naszym artykule.

Czy we wszystkich miseczkach plastikowych można przechowywać żywność?

Nie każde tworzywo sztuczne nadaje się do przechowywania żywności. Żeby móc składować, przygotowywać i podawać posiłki w miseczkach plastikowych, surowiec, z którego są one wykonane, musi mieć odpowiednie atesty. Jak tłumaczy nam ekspert z firmy Rodło zajmującej się produkowaniem wyrobów z tworzyw sztucznych:

Kuchenne miseczki plastikowe powinny być wykonane z surowców takich jak polipropylen, ponieważ jest on bezpieczny dla żywności. Materiały te muszą też mieć odpowiednie atesty: deklarację żywności oraz atest FDA. Certyfikaty te potwierdzają, że dany surowiec nie wpływa na skład i smak produktów spożywczych.

Jak można wykorzystać miseczki plastikowe w restauracji?

Miseczki plastikowe doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania posiłków. Produkty te są bardzo pojemne, dlatego kucharz może przechowywać w nich aromatyczne przyprawy, zioła oraz świeże owoce i warzywa. W pojemnikach można również mieszać rozmaite składniki, przygotowując smakowite dania. Miseczki przydadzą się też podczas serwowania przystawek, sosów czy sałatek.

Tworzywa sztuczne takie jak polipropylen są odporne na działanie wysokich oraz niskich temperatur. To oznacza, że wykonane z nich miseczki można wykorzystać do podawania ciepłych potraw oraz przechowywania produktów spożywczych w urządzeniach chłodniczych. Ponadto właściwości tego typu misek nie zmieniają się pod wpływem ciepła i chłodu, dlatego nie wpływają one w żaden sposób na walory smakowe i skład żywności.

Warto również wspomnieć o tym, że miseczki plastikoweznacznie tańsze i bardziej wytrzymałe od naczyń szklanych i porcelanowych. Z tego powodu bardzo często wykorzystuje się je w niewielkich restauracjach oraz osiedlowych barach, które nie mogą pozwolić sobie na zakup drogiej i jednocześnie mało odpornej na uszkodzenia zastawy stołowej. Miseczka plastikowa nie pęknie, nawet gdy spadnie z dużej wysokości i uderzy o podłogę.

Miseczki z tworzyw sztucznych przydadzą się nie tylko w restauracji!

Dzięki temu, że miseczki plastikowe (wykonane z materiałów takich jak polipropylen) są bezpieczne dla żywności i bardzo funkcjonalne, można je wykorzystać nie tylko w restauracji. Chętnie korzystają z nich również firmy cateringowe, przygotowujące posiłki na rozmaite przyjęcia. Pojemniki z tworzyw sztucznych są lekkie, dlatego łatwo się je transportuje.

Z tego typu produktów chętnie korzystają również kucharze na stołówkach w szkołach i przedszkolach, w których serwowane są posiłki dla uczniów. Powierzchnie plastikowe można bardzo szybko umyć. Wystarczy przepłukać je odrobiną wody z mydłem, by można było w nich podawać kolejne dania.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję