Wyroby papierowe w zastosowaniach gastronomicznych

Jednorazowe opakowania od lat są powszechnie stosowane w gastronomii. W dobie rosnącej świadomości ekologicznej klienci coraz większą uwagę skupiają na tym, czy są one przyjazne środowisku. Z tego powodu jeszcze nie tak dawno popularne opakowania plastikowe lub styropianowe wypierane są przez te wyprodukowane z papieru. W tym artykule przybliżamy zalety wyrobów papierowych oraz ich zastosowanie w gastronomii.
Najważniejsze zalety wyrobów papierowych
Największą i oczywistą zaletą wyrobów papierowych, które znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych, jest to, że są ekologiczne. Papier w 100% nadaje się do recyklingu oraz ponownego wykorzystania. Dzięki temu możliwe jest redukowanie zużycia plastiku, który, w przeciwieństwie do papieru, rozkłada się nawet kilkaset lat. Dla właściciela punktu gastronomicznego zastosowanie wyrobów papierowych również nie pozostaje bez znaczenia. Jeżeli dany lokal idzie z duchem ekologii, z pewnością zauważają to klienci i tym samym lepiej go ocenią czy chętniej do niego wrócą. Należy zaznaczyć przy tym, że na wyrobach papierowych można nanieść dowolny wydruk i uczynić z nich formę reklamy.
Papier jest też wyjątkowo wdzięcznym materiałem i może przybierać dowolne formy czy kształty. Oferta na rynku jest niezwykle bogata, o czym świadczy m.in. asortyment hurtowni naczyń i opakowań gastronomicznych ELTE w Szczecinie. Można więc z powodzeniem wykorzystać je, aby zastąpić naczynia czy opakowania z tworzyw sztucznych. Ponadto papierowe opakowania są w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością, doskonale utrzymują temperaturę posiłku, są ekonomiczne i można je w łatwy sposób składować nawet w niewielkich lokalach.
Rodzaje wyrobów papierowych stosowane w gastronomii
Wyroby papierowe znajdują zastosowanie w gastronomii od zawsze, czego przykładem są, chociażby jednorazowe serwetki stołowe, występujące w wielu różnych kształtach czy kolorach. Ponadto w lokalu stosuje się takie wyroby z papieru, jak m.in.:
jednorazowe naczynia stołowe – czyli talerze, miseczki, a nawet kubki na napoje. Dzięki nasączeniu w niewielkiej ilości polietylenu papier nie mięknie w kontakcie z jedzeniem bądź napojami,
słomki do napojów – dzięki temu, że wykonane są z grubej warstwy papieru, można ich używać niemal tak długo, jak słomek plastikowych. Są biodegradowalne, w dodatku po zanurzeniu w napoju nie wypływają na jego powierzchnię,
jednorazowe opakowania na wynos – dostatecznie długo utrzymują pożądaną temperaturę jedzenia. One również wykonywane są z grubej warstwy papieru, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w swojej roli,
torby papierowe – stosowane do pakowania jedzenia na wynos. Na nich również można nadrukować logo albo nazwę lokalu, bądź je podpisać, aby dostawca znał ich zawartość.
Branża gastronomiczna a dyrektywa plastikowa
W lipcu 2021 roku w życie wchodzą postanowienia unijnej dyrektywy, którą nazywa się dyrektywą plastikową. Jej głównym założeniem jest ograniczenie szkód związanych z zanieczyszczeniem mórz i oceanów przez plastikowe opakowania i produkty jednorazowego użytku. Ponieważ praktycznie każdy lokal gastronomiczny oferuje serwowanie dań na wynos bądź z dowozem, a blisko 50% wytwarzanych tworzyw sztucznych to właśnie jednorazowe opakowania plastikowe, restrykcje obejmą przede wszystkim gastronomię.
Od 3 lipca zabronione będzie stosowanie następujących jednorazowych produktów z tworzyw sztucznych: sztućce, talerze, mieszadła do napojów, słomki, styropianowe opakowania na jedzenie oraz styropianowe kubeczki na napoje. Zastąpienie ich wyrobami z innego tworzywa jest zatem już nie tylko wyrazem troski o środowisko, ale także prawnym wymogiem każdego właściciela lokalu gastronomicznego.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Instytut Maszyn Spożywczych Sp. z o.o.
Gastronomia - wyposażenie woj. mazowieckie03-762 Warszawa, Łomżyńska 37
-
Maspack Poland Alicja Lasota
Opakowania - produkcja woj. dolnośląskie58-200 Dzierżoniów, Storczykowa 7 lok. 1