Artykuł sponsorowany

Wyroby papierowe w zastosowaniach gastronomicznych

Wyroby papierowe w zastosowaniach gastronomicznych

Jednorazowe opakowania od lat są powszechnie stosowane w gastronomii. W dobie rosnącej świadomości ekologicznej klienci coraz większą uwagę skupiają na tym, czy są one przyjazne środowisku. Z tego powodu jeszcze nie tak dawno popularne opakowania plastikowe lub styropianowe wypierane są przez te wyprodukowane z papieru. W tym artykule przybliżamy zalety wyrobów papierowych oraz ich zastosowanie w gastronomii.

Najważniejsze zalety wyrobów papierowych

Największą i oczywistą zaletą wyrobów papierowych, które znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych, jest to, że są ekologiczne. Papier w 100% nadaje się do recyklingu oraz ponownego wykorzystania. Dzięki temu możliwe jest redukowanie zużycia plastiku, który, w przeciwieństwie do papieru, rozkłada się nawet kilkaset lat. Dla właściciela punktu gastronomicznego zastosowanie wyrobów papierowych również nie pozostaje bez znaczenia. Jeżeli dany lokal idzie z duchem ekologii, z pewnością zauważają to klienci i tym samym lepiej go ocenią czy chętniej do niego wrócą. Należy zaznaczyć przy tym, że na wyrobach papierowych można nanieść dowolny wydruk i uczynić z nich formę reklamy.

Papier jest też wyjątkowo wdzięcznym materiałem i może przybierać dowolne formy czy kształty. Oferta na rynku jest niezwykle bogata, o czym świadczy m.in. asortyment hurtowni naczyń i opakowań gastronomicznych ELTE w Szczecinie. Można więc z powodzeniem wykorzystać je, aby zastąpić naczynia czy opakowania z tworzyw sztucznych. Ponadto papierowe opakowania są w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością, doskonale utrzymują temperaturę posiłku, są ekonomiczne i można je w łatwy sposób składować nawet w niewielkich lokalach.

Rodzaje wyrobów papierowych stosowane w gastronomii

Wyroby papierowe znajdują zastosowanie w gastronomii od zawsze, czego przykładem są, chociażby jednorazowe serwetki stołowe, występujące w wielu różnych kształtach czy kolorach. Ponadto w lokalu stosuje się takie wyroby z papieru, jak m.in.:

  • jednorazowe naczynia stołowe – czyli talerze, miseczki, a nawet kubki na napoje. Dzięki nasączeniu w niewielkiej ilości polietylenu papier nie mięknie w kontakcie z jedzeniem bądź napojami,

  • słomki do napojów – dzięki temu, że wykonane są z grubej warstwy papieru, można ich używać niemal tak długo, jak słomek plastikowych. Są biodegradowalne, w dodatku po zanurzeniu w napoju nie wypływają na jego powierzchnię,

  • jednorazowe opakowania na wynos – dostatecznie długo utrzymują pożądaną temperaturę jedzenia. One również wykonywane są z grubej warstwy papieru, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w swojej roli,

  • torby papierowe – stosowane do pakowania jedzenia na wynos. Na nich również można nadrukować logo albo nazwę lokalu, bądź je podpisać, aby dostawca znał ich zawartość.

Branża gastronomiczna a dyrektywa plastikowa

W lipcu 2021 roku w życie wchodzą postanowienia unijnej dyrektywy, którą nazywa się dyrektywą plastikową. Jej głównym założeniem jest ograniczenie szkód związanych z zanieczyszczeniem mórz i oceanów przez plastikowe opakowania i produkty jednorazowego użytku. Ponieważ praktycznie każdy lokal gastronomiczny oferuje serwowanie dań na wynos bądź z dowozem, a blisko 50% wytwarzanych tworzyw sztucznych to właśnie jednorazowe opakowania plastikowe, restrykcje obejmą przede wszystkim gastronomię.

Od 3 lipca zabronione będzie stosowanie następujących jednorazowych produktów z tworzyw sztucznych: sztućce, talerze, mieszadła do napojów, słomki, styropianowe opakowania na jedzenie oraz styropianowe kubeczki na napoje. Zastąpienie ich wyrobami z innego tworzywa jest zatem już nie tylko wyrazem troski o środowisko, ale także prawnym wymogiem każdego właściciela lokalu gastronomicznego.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.