Wyroby z silikonu dla przemysłu gastronomicznego
Z wyrobów silikonowych korzystają wszystkie dziedziny gospodarki – nie inaczej jest gastronomii. Oczywiście mowa tu nie tylko o dużych zakładach produkcyjnych i zapleczach restauracyjnych. Kuchenne akcesoria silikonowe są używane chyba w niemal wszystkich polskich kuchniach: można do nich zaliczyć choćby nowoczesne elastyczne stolnice i formy do pieczenia, szpatułki, uchwyty „łapki” do przenoszenia gorących garnków oraz, oczywiście, uszczelki wszelkich sprzętów kuchennych, drobnego AGD i większych urządzeń. Do produkcji wszystkich z nich powinien być wykorzystany silikon dopuszczony do kontaktu z żywnością – czyli jaki?
Czym cechuje się silikon dopuszczony do kontaktu z żywnością?
Na początku zwróćmy uwagę na tę cechę silikonu, która gwarantuje, że może on mieć zastosowanie w przemyśle gastronomicznym – jego wysoką odporność termiczną. Silikony nie tracą swoich unikalnych właściwości fizycznych i estetycznych nawet w temperaturach ujemnych oraz tych sięgających powyżej 200°C. Ponadto silikon można barwić, jest on także odporny na środki czyszczące oraz parę wodną, za co odpowiada zresztą także jego wytrzymałość na wysokie temperatury. Co więcej, zakres jego twardości zawiera się w przedziale 30-75 st.Sh.A.
Jednak najważniejsze jest to, że silikon dopuszczony do kontaktu z żywnością i wodą pitną musi spełniać odpowiednie, ustalone odgórnie normy jakościowe i materiałowe. Jakie? Pytamy o to przedstawiciela firmy LARKIS – specjalistów w dziedzinie produkcji mieszanek silikonowych oraz wyrobów z tego materiału – także przeznaczonych dla gastronomii:
– Silikon do produkcji wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i wodą pitną musi uzyskać szereg atestów i spełnić wymagania prawne. Chodzi m.in. o rozporządzenie 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej, FDA, BfR oraz PZH. Dopiero po spełnieniu wszystkich norm producenci takich produktów mogą dostarczać je odbiorcom działającym w przemyśle AGD i gastronomii.
Z jakich wyrobów silikonowych korzysta branża gastronomiczna?
Jesteśmy przekonani, że większość naszych czytelników myśląc o wyrobach silikonowych, wyobraża sobie rozmaite uszczelnienia – i słusznie, bo także większość producentów wyrobów silikonowych dla gastronomii zajmuje się właśnie wytwarzaniem uszczelek stanowiących niezbędne elementy konstrukcyjne licznych urządzeń wykorzystywanych w branży gastronomicznej. Należą do nich m.in.:
elementy wytłaczane: węże, profile, sznury,
detale formowane,
uszczelki pneumatyczne,
uszczelki płaskie,
uszczelki wulkanizowane.
To tyle z definicji, a w praktyce? Chodzi o uszczelnienia drzwi urządzeń – pieców, wędzarni, suszarni, a także pokryw kotłów, mieszalników, węże do odprowadzania gazów i transportu składników płynnych – są to czyste chemicznie akcesoria, które można spotkać zarówno w wielkich zakładach w produkujących żywność, jak i mniejszych piekarniach, cukierniach, lokalach gastronomicznych.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana