Z czego wynika rosnąca popularność polskiej papryki?
Corocznie w lipcu nadchodzi w naszym kraju sezon na rodzimą paprykę. Wtedy możemy się pochwalić głównie dorodną papryką w trzech kolorach – czerwonym, zielonym i żółtym. Ale to nie wszystko, bo na niektórych plantacjach da się spotkać również jej bardziej wyszukane odmiany, takie jak habanero, peperoncini czy jalapeno. Dlaczego polska papryka jest coraz chętniej kupowana? Z czego bierze się jej popularność?
Dlaczego warto wybierać polską paprykę?
Tak się składa, że papryka w Polsce wzrasta szybko, a jakość i walory smakowe nie ustępują tej, która jest uprawiana w krajach jej pochodzenia. Niewątpliwie z tego powodu popularność polskiej papryki wciąż wzrasta. Wiąże się to również z tym, że jej droga z plantacji na nasze stoły trwa krótko, przez co dostajemy ją w najlepszym stanie. O papryce wiadomo, że najlepsza jest świeża, natomiast w stanie surowym niezbyt dobrze się przechowuje.
Planując zakup papryki w hurcie, najlepiej kontaktować się z dobrymi firmami zajmującymi się jej uprawą na miejscu, takimi jak LOMANIA. Tylko wtedy zaistnieje pewność, że towar będzie świeży i satysfakcjonującej jakości. Dobry wybór na pewno zostanie doceniony przez odbiorców detalicznych oraz konsumentów zajmujących się usługami gastronomicznymi.
Dlaczego warto jeść paprykę?
Smak czerwonej papryki ma więcej słodkich nut niż żółtej i zielonej. Niemniej jednak wartości odżywcze wszystkich kolorów są porównywalne. Papryka jest idealnym warzywem dla osób prowadzący zdrowy tryb życia i odżywiania. Ma niewiele kalorii, węglowodanów i tłuszczy, za to sporo witamin i mikroelementów. W papryce zawarte są duże ilości witaminy z grup A i B oraz wyjątkowo spore zapasy witaminy C, której najwięcej jest w czerwonej.
Papryka jest też cennym źródłem karotenu i flawonoidów, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Odpowiednio działają one na wolne rodniki w organizmie i w ten sposób znacznie obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i układu krążenia. Podobne właściwości ma kapsaicyna, która odpowiada za charakterystyczny, ostry smak niektórych gatunków papryki.
Jak najlepiej spożywać paprykę?
Eksperci mówią, że najlepiej jeść paprykę w stanie surowym. Połowa papryki wystarcza, aby zapewnić dorosłej osobie dzienną dawkę witaminy C, która jest wrażliwa na wysokie temperatury. Dlatego też najlepiej spożywać świeżą paprykę wkrojoną do sałatki. Ponadto karoten zawarty w ściankach papryki jest dostępny tylko na surowo – podczas gotowania ulega rozpuszczeniu i zniszczeniu.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana