Z jakich materiałów wykonuje się meble gastronomiczne?

Wyposażenie profesjonalnej kuchni gastronomicznej musi być maksymalnie użyteczne w codziennej pracy oraz wykonane z materiału, który gwarantuje maksymalną sterylność podczas obróbki jedzenia. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele materiałów i my w niniejszym artykule postanowiliśmy skupić się na opisaniu tych najbardziej popularnych, z których wykonuje się meble.
Stal nierdzewna
Meble wykonane ze stali nierdzewnej cieszą się bardzo dużą popularnością na rynku i można powiedzieć, że znakomita większość kuchni preferuje właśnie ten materiał na meble. Dlaczego? Podyktowane jest dwoma względami – trwałością oraz łatwością czyszczenia (dezynfekcji). Stal nierdzewna ma wyjątkowo dobre właściwości hipoalergiczne i w dodatku jest odporna na działanie wszelkiego rodzaju substancji czyszczących.
Zapytaliśmy pracownika firmy Komat specjalizującej się w dostarczaniu profesjonalnego wyposażenia dla kuchni gastronomicznych o to, co przemawia za kupnem mebli ze stali nierdzewnej? Powiedział nam, że najczęściej jest to zimna kalkulacja. Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym to jednorazowa inwestycja na lata. Sprzęt do kuchni jest drogi, ale bardzo często za ceną idzie jakość. Stal nierdzewna oferuje doskonały stosunek ceny do jakości. Właściciel lokalu ma pewność, że decydując się na wysokiej klas sprzęt ze stali nierdzewnej, przez najbliższych kilka lat nie będzie musiał martwić się o wyposażenie kuchni.
Nie bez znaczenia są również walory estetyczne. Każdy człowiek ma silną potrzebę pracowania w komfortowych warunkach. To oznacza, że oprócz użyteczności liczą się również walory estetyczne i pod tym względem stal nierdzewna nie ma sobie równych.
Inne popularne materiały
Wraz z rozwojem nauk chemicznych na rynku pojawiło się wiele wyrobów z tworzyw sztucznych, które oferują doskonałe właściwości przydatne na kuchni. Do najbardziej popularnych zaliczamy:
- celofan — przezroczysty i odporny na działanie tłuszczu materiał, który przepuszcza powietrze (i inne gazy) jest idealny do przechowywania żywności,
- melamina — wykorzystywana do produkcji naczyń jest odporna na działanie wysokiej temperatury oraz światła,
- polietylen — kolejny materiał, który idealne sprawdzi się jako opakowanie na żywność. Jego niezwykłą właściwością jest odporność na działanie wody oraz większość związków chemicznych,
- teflon — wykorzystywany jako pokrycie patelni lub produkcji wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych (ciasta, etc.).
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Piko Bis Zygmunt Jarecki i Spółka
Tkaniny, artykuły tekstylne woj. wielkopolskie62-840 Koźminek, Konopnickiej 23
-
Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Żyrardów sp. z o.o. sp.k.
Budowlane usługi - hydrotechniczne, wod.-kan. woj. mazowieckie02-495 Warszawa, Plac Czerwca 1976 Roku 2 lok. 215A
-
Dragon Kotły grzewcze Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Kotły woj. wielkopolskie63-300 Suchorzew, Osiedlowa 26