Zastosowanie gazów w gastronomii
Gazy techniczne to szeroka grupa produktów skierowana do wielu branż przemysłu i wykorzystywana w wielu dziedzinach życia codziennego. Wśród nich wyróżnia się gazy i mieszanki gazów przeznaczone do celów spożywczych. Jeśli jesteś zainteresowany i chcesz dowiedzieć się, jakie gazy mają zastosowanie w gastronomii i do czego służą, przeczytaj artykuł.
Czym są gazy techniczne?
Trudno o precyzyjną definicję gazów technicznych. Możne jednak określić, że są to gazy produkowane na dużą skalę i wykorzystywane w bardzo wielu procesach technologicznych. Dodatkowym kryterium jest fakt, że gazy techniczne najczęściej przechowywane są w postaci skroplonej, pod dużym ciśnieniem w odpowiednio przystosowanych butlach metalowych. Produkcją i dystrybucją gazów technicznych zajmują się specjalistyczne firmy. Dobrym przykładem prężnie działającego przedsiębiorstwa jest producent gazów technicznych ImtechGaz z Warszawy.
Gazy techniczne w gastronomii
Choć gazy techniczne znajdują największe zastosowanie przy obróbce metali, w przemyśle spożywczym, przetwórczym, farmaceutycznym, petrochemicznym oraz w medycynie, to jednak część z nich trafia do gastronomii. Gazy spożywcze znajdują zastosowanie w restauracjach, hotelach, różnego typu punktach gastronomicznych, takich jak food trucki, czy ogródki grillowe. Gazy i ich mieszanki wykorzystywane są przede wszystkim do saturacji i serwowania napojów gazowanych oraz schładzania i mrożenia produktów spożywczych, a także do przygotowania potraw np. w kuchni molekularnej.
Dwutlenek węgla i azot oraz ich mieszanki – gazy spożywcze
- Dwutlenek węgla dzięki swoim właściwościom znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i gastronomii. Służy między innymi do pakowania żywności w modyfikowanej atmosferze gazów ochronnych. Stosuje się go także do nasycania napojów oraz wypychania ich podczas rozlewania. W browarnictwie, jako gaz do piwa, znajduje zastosowanie podczas warzenia piwa oraz jego saturacji. Dwutlenek węgla w postaci granulatu, czyli tzw. suchy lód używany jest w mobilnych punktach gastronomicznych do utrzymywania niskiej temperatury podczas przechowywania produktów spożywczych.
- Azot jest gaz obojętny stosowanym w celu unikania procesu utleniania produktów spożywczych. Jako gaz do pakowania wypycha powietrze i tworzy atmosferę ochronną. W formie skroplonej staje się czynnikiem kriogenicznym do schładzania i mrożenia produktów. Zmniejsza również ryzyko namnażania się bakterii salmonelli. Stosowany jest w magazynach do kontrolowanego dojrzewania owoców – jabłek, gruszek, cytrusów i bananów.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana