Artykuł sponsorowany

Zastosowanie gazów w gastronomii

Zastosowanie gazów w gastronomii

Gazy techniczne to szeroka grupa produktów skierowana do wielu branż przemysłu i wykorzystywana w wielu dziedzinach życia codziennego. Wśród nich wyróżnia się gazy i mieszanki gazów przeznaczone do celów spożywczych. Jeśli jesteś zainteresowany i chcesz dowiedzieć się, jakie gazy mają zastosowanie w gastronomii i do czego służą, przeczytaj artykuł.

Czym są gazy techniczne?

Trudno o precyzyjną definicję gazów technicznych. Możne jednak określić, że są to gazy produkowane na dużą skalę i wykorzystywane w bardzo wielu procesach technologicznych. Dodatkowym kryterium jest fakt, że gazy techniczne najczęściej przechowywane są w postaci skroplonej, pod dużym ciśnieniem w odpowiednio przystosowanych butlach metalowych. Produkcją i dystrybucją gazów technicznych zajmują się specjalistyczne firmy. Dobrym przykładem prężnie działającego przedsiębiorstwa jest producent gazów technicznych ImtechGaz z Warszawy.

Gazy techniczne w gastronomii

Choć gazy techniczne znajdują największe zastosowanie przy obróbce metali, w przemyśle spożywczym, przetwórczym, farmaceutycznym, petrochemicznym oraz w medycynie, to jednak część z nich trafia do gastronomii. Gazy spożywcze znajdują zastosowanie w restauracjach, hotelach, różnego typu punktach gastronomicznych, takich jak food trucki, czy ogródki grillowe. Gazy i ich mieszanki wykorzystywane są przede wszystkim do saturacji i serwowania napojów gazowanych oraz schładzania i mrożenia produktów spożywczych, a także do przygotowania potraw np. w kuchni molekularnej.

Dwutlenek węgla i azot oraz ich mieszanki – gazy spożywcze

  • Dwutlenek węgla dzięki swoim właściwościom znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i gastronomii. Służy między innymi do pakowania żywności w modyfikowanej atmosferze gazów ochronnych. Stosuje się go także do nasycania napojów oraz wypychania ich podczas rozlewania. W browarnictwie, jako gaz do piwa, znajduje zastosowanie podczas warzenia piwa oraz jego saturacji. Dwutlenek węgla w postaci granulatu, czyli tzw. suchy lód używany jest w mobilnych punktach gastronomicznych do utrzymywania niskiej temperatury podczas przechowywania produktów spożywczych.
  • Azot jest gaz obojętny stosowanym w celu unikania procesu utleniania produktów spożywczych. Jako gaz do pakowania wypycha powietrze i tworzy atmosferę ochronną. W formie skroplonej staje się czynnikiem kriogenicznym do schładzania i mrożenia produktów. Zmniejsza również ryzyko namnażania się bakterii salmonelli. Stosowany jest w magazynach do kontrolowanego dojrzewania owoców – jabłek, gruszek, cytrusów i bananów.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.