Materiał Partnera

Zastosowanie olejów kokosowych w gastronomii

Zastosowanie olejów kokosowych w gastronomii

Przepadasz za smażonymi potrawami, chociaż wiesz, że nie są dobre dla Twojego zdrowia? A może uwielbiasz aromat kokosa i chcesz częściej gościć go w swojej kuchni? Nieważne, jakie kierują Tobą motywacje – olej kokosowy to zawsze strzał w dziesiątkę! Olej, nazywany także masłem kokosowym, uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz roślinny na świecie, a włączenie go do diety niesie ze sobą same korzyści. Sprawdź, jak możesz wykorzystać go w kuchni.

Olej kokosowy do smażenia – rafinowany czy nierafinowany?

Zacznijmy od najbardziej popularnej roli oleju kokosowego. W gastronomii traktowany jest jako najzdrowszy zamiennik popularnych olejów roślinnych, przeznaczonych do smażenia. Delikatny posmak kokosa sprawia, że dania przygotowane na maśle kokosowym nabierają niebanalnego charakteru. Nudy w kuchni można pozbyć się, przyrządzając na oleju kokosowym potrawy kuchni chińskiej, tajskiej oraz wietnamskiej. Ten produkt świetnie pasuje również do klasycznych pozycji – naleśników, makaronów czy warzyw. Chociaż do smażenia można używać zarówno oleju kokosowego nierafinowanego, jak i rafinowanego, to zdecydowanie lepszy dla organizmu będzie olej tłoczony na zimno (nierafinowany). Dlaczego?

Produkt z pierwszego tłoczenia sprawdza się nawet w bardzo wysokich temperaturach. Podczas obróbki termicznej nie utlenia się i nie dymi, dzięki czemu nie uwalnia toksycznych, rakotwórczych substancji. Zachowuje też wszystkie wartości odżywcze takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, cenne witaminy (B2, B6, C i E) oraz całe mnóstwo mikro i makroelementów. Jego wyższość nad innymi tłuszczami wynika również z wysokiej zawartości kwasu laurynowego – kwasu tłuszczowego, który obecny jest w mleku matki i wpiera odporność organizmu.

Z drugiej strony, jeśli nie przepadasz za posmakiem kokosa, do smażenia możesz użyć również oleju rafinowanego, który jest pozbawiony wszelkich właściwości aromatycznych oraz dużej części wartości odżywczych. Mimo wszystko i tak będzie zdrowszy od innych, popularnych olejów roślinnych!

Desery z olejem kokosowym

Skoro nierafinowany olej kokosowy tak świetnie sprawdza się do naleśników, to dlaczego nie wykorzystać go także do innych słodkich dań oraz wypieków? Aromat kokosa wzbogaci nie jeden deser, odsuwając na bok nudne i powtarzalne smaki. O inspiracje na pyszne i przede wszystkim zdrowe słodkości poprosiliśmy specjalistę ze sklepu ze zdrową żywnością - Nutura.

Każdy fan słodyczy z pewnością doceni desery przygotowane z dodatkiem oleju kokosowego. Dzięki swojej kremowej konsystencji może być on stosowany w tradycyjnych wypiekach jako zamiennik masła, który doda deserom nieco wartości odżywczych. Na bazie oleju kokosowego można przygotowywać np. ciastka, batoniki oraz muffinki. Osobiście polecam także banalnie prostą, domową czekoladę z masłem kokosowym. Do jej przygotowania wystarczy rozgrzać masło nad rondelkiem, dodać kakao lub karob, a następnie przelać masę na blachę i wstawić do zamrażalnika. W podobny sposób można przygotować kokosowe kakao do picia, idealne na zimowe wieczory. Na oleju kokosowym można przyrządzić również słodkie placuszki np. bananowe lub z jabłkami.

Jak widzimy, możliwości do eksperymentów jest sporo. Powyższe pomysły powinny zainspirować szczególnie wielbicieli diety wegańskiej i wegetariańskiej oraz osoby, które cenią sobie tradycyjne słodkości w nieco zdrowszym wydaniu.

Zdrowa kuchnia z olejem kokosowym

Chociaż masło kokosowe najlepiej współgra z deserami oraz orientalnymi potrawami, to nie można mu odmówić zalet także w kontekście kuchni europejskiej. Olej kokosowy – szczególnie nierafinowany – nadaje uroku wielu znanym i lubianym daniom, a przy tym wzbogaca je w wiele wartości odżywczych, charakterystycznych dla kokosa. Wśród delikatnych, zdrowych dla układu trawiennego przepisów mogą znaleźć się zupy krem (np. marchewkowe i dyniowe) lub aksamitne sosy kokosowe do warzyw lub mięs gotowanych na parze. Wszystko zależy od Twojego gustu oraz smaku, na jaki akurat najdzie Cię ochota!

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję