Materiał Partnera

Zdrowa żywność w restauracji - przykład menu.

Zdrowa żywność w restauracji - przykład menu.

Jadamy różnie. Są wśród nas zdeklarowani weganie lub wegetarianie, lecz także osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Jedni uwielbiają słodycze, inni ich unikają. Są ludzie, którzy dbając o swoją linię i wagę, liczą wszystkie kalorie, a i tacy, którzy się tym nie przejmują, bo najważniejsza dla nich jest przyjemność wynikająca z samego jedzenia. Niezależnie jednak od naszych żywieniowych preferencji wszyscy chcemy by podstawą naszych posiłków były produkty najwyższej jakości.

Zdrowa żywność – co to znaczy?

Musimy rozróżnić dwa określenia: zdrowe odżywianie się i zdrowa żywność. Nie są to pojęcia tożsame. O zdrowym odżywianiu możemy mówić wtedy, gdy jemy w zgodzie z właściwymi wzorcami dietetycznymi stosownymi dla potrzeb naszego organizmu. Oczywiście ludzkie organizmy różnią się od siebie więc i u każdego z nas może być odmienny metabolizm; ktoś będzie potrzebował na swoim talerzu więcej białka, ktoś inny więcej tłuszczu, a jeszcze inny zadowoli się samymi węglowodanami. Jedni będą więc chętniej spożywali potrawy mięsne i nabiał, a inni poprzestaną na samych warzywach. Rozważania o zdrowym odżywianiu pozostawmy jednak dietetykom, albowiem my w dzisiejszym artykule mamy zająć się zdrową żywnością, a to przecież zgoła odmienny temat, co podkreślają także pracownicy restauracji Bistro Lemoniada ze Zgierza. Jakość naszego pożywienia zależy w głównej mierze od jego producentów oraz od tych, którzy nam je serwują. Na pewno zdrową będzie żywność pochodzenia naturalnego, produkowana bez udziału chemii i bez nadmiaru różnych substancji konserwujących.

Przykładowe dania restauracyjne ze zdrowej żywności

Zdrowej żywności, głównie pochodzenia rodzimego, na naszym rynku z pewnością nie brakuje i tylko od inwencji kierownictwa placówek gastronomicznych zależy, czy będzie ona serwowana w ich lokalach. Z tego też powodu możemy wymienić jedynie tylko niektóre z dań restauracyjnych, które wedle naszego subiektywnego odczucia możemy do tej kategorii jedzenia z pewnością zaliczyć. Tak więc nasze przykładowe menu z udziałem zdrowej żywności mogłoby wyglądać następująco:

  • na śniadanie do wyboru:
    • kiełbaski grillowane, jajka sadzone, jajecznica, omlet, szynki, sery, bukiet warzyw,
    • ze smarowideł: pasta jajeczna, pasta z tuńczyka, twarożek, masło,
    • różne rodzaje pieczywa,
  • na obiad do wyboru:
    • zupy, a wśród nich krem z pomidorów z grzanką, krem ziemniaczany z boczkiem, flaki staropolskie, gulaszowa z pieczywem, kwaśnica,
    • z dań głównych może to być schab z kością z grillowanymi warzywami i purée ziemniaczanym, polędwiczka wieprzowa, żeberka, dorsz, kurczak, golonka z pieca, devolay z masłem lub serem,
  • do zjedzenia o dowolnej porze dnia można zaserwować m.in.:
    • burgery z wołowiną, kurczakiem, serem, z różnymi dodatkami warzywnymi i różnymi sosami,
    • naleśniki, placki, sałatki, różne dodatki warzywne, desery, kawy, soki, lemoniady i różne inne napoje, a także piwo.

Jak widzimy, możliwości skomponowania całodziennego menu ze zdrowej żywności jedynie spośród tego co wymieniliśmy powyżej jest mnóstwo, a przecież istnieje jeszcze cała masa innych potraw. Jedynie od kreatywności personelu restauracji lub baru zależy czy stoliki w ich lokalach będą chętnie zajmowane, czy organizowane tam imprezy okolicznościowe, takie jak chrzciny, komunie, przyjęcia rodzinne i spotkania firmowe będą atrakcyjne i czy ich catering  będzie skuteczny i opłacalny.

 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję