Dlaczego warto pakować żywność w opakowania kartonowe?
Branża spożywcza i obiekty gastronomiczne często korzystają z opakowań kartonowych. Przechowywanie i sprzedaż jedzenia w nich są coraz bardziej popularne. Większość przedsiębiorców zastępuje wszechobecny plastik kartonem ze względu na jego właściwości przyjazne środowisku. Jakie oprócz tego czynniki wpływają na popularność kartonowych opakowań? O tym poniżej.
Zastosowanie opakowań kartonowych
Opakowania kartonowe znajdują zastosowanie w wielu branżach. Można je stosować jako pojedyncze lub zbiorcze. Każde opakowanie do przechowywania produktów powinno być opatrzone etykietą z najważniejszymi informacjami, czyli składem produktu, sposobem transportu i przechowywania.
W zależności, w jakiej branży opakowania kartonowe będą stosowane, można wybrać spośród kilku ich rodzajów. W pudełka można zatem pakować zabawki, elektronikę, leki, żywność i wiele innych towarów. Niektóre wykonane są z czystego kartonu, a inne ozdobione wzorami, kolorami oraz materiałami reklamowymi, jednak każde z nich powinno być wykonane z materiału trwałego.
Szczególnie zainteresowanie opakowaniami kartonowymi wykazują przedstawiciele branży spożywczej. Pudełka są wykorzystywane przez nich zarówno do pakowania żywności na wynos, jak i jako ozdobne pudełka na prezenty (na przykład do zapakowania wina). Do najczęściej spotykanych opakowań należą:
- kartony do ciast, ciastek i tortów,
- tacki i skrzynki do piętrowania,
- pudełka do zapiekanek i burgerów,
- łubianki (kobiałki) do owoców, warzyw i jajek,
- kartoniki fasonowe, kartony ozdobne do wina,
- kartoniki typu walizka.
Opakowania kartonowe można dostosować pod indywidualne potrzeby klienta. Producenci oferują także akcesoria do pudełek, w tym wypełniacze czy przekładki.
Zalety opakowań kartonowych
– Pakowanie żywności do pudełek kartonowych staje się coraz bardziej popularne. Branża spożywcza korzysta z nich, ponieważ są bezpieczne w kontaktach z żywnością. Są przede wszystkim szczelne, bezpieczne dla środowiska i nie uwalniają szkodliwych substancji do jedzenia. Oznacza to, że opakowanie nie wpływa na smak, zapach i jakość żywności — informuje przedstawiciel sklepu Euro Karton.
Karton jest materiałem lekkim, a przy tym niezwykle wytrzymałym. Firmy zajmujące się dystrybucją produktów spożywczych wybierają go także ze względu na niską cenę. Opakowania z tektury nadają się zarówno do przechowywania, jak i transportu żywności. Dzięki szczelności przewożone w nich gotowe jedzenie, pozostaje ciepłe przez dłuższy czas. Kolejną zaletą materiału jest jego łatwe przechowywanie. Opakowania kartonowe można bowiem składać na płasko, przez co zajmują mniej miejsca i nie trzeba inwestować w osobny magazyn.
Jak widać, karton można wykorzystać na wiele sposobów. Wszystko zależy od potrzeb klienta oraz rodzaju przechowywanych w opakowaniach z tektury towarów.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana