Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto pakować żywność w opakowania kartonowe?

Dlaczego warto pakować żywność w opakowania kartonowe?

Branża spożywcza i obiekty gastronomiczne często korzystają z opakowań kartonowych. Przechowywanie i sprzedaż jedzenia w nich są coraz bardziej popularne. Większość przedsiębiorców zastępuje wszechobecny plastik kartonem ze względu na jego właściwości przyjazne środowisku. Jakie oprócz tego czynniki wpływają na popularność kartonowych opakowań? O tym poniżej.

Zastosowanie opakowań kartonowych

Opakowania kartonowe znajdują zastosowanie w wielu branżach. Można je stosować jako pojedyncze lub zbiorcze. Każde opakowanie do przechowywania produktów powinno być opatrzone etykietą z najważniejszymi informacjami, czyli składem produktu, sposobem transportu i przechowywania.

W zależności, w jakiej branży opakowania kartonowe będą stosowane, można wybrać spośród kilku ich rodzajów. W pudełka można zatem pakować zabawki, elektronikę, leki, żywność i wiele innych towarów. Niektóre wykonane są z czystego kartonu, a inne ozdobione wzorami, kolorami oraz materiałami reklamowymi, jednak każde z nich powinno być wykonane z materiału trwałego.

Szczególnie zainteresowanie opakowaniami kartonowymi wykazują przedstawiciele branży spożywczej. Pudełka są wykorzystywane przez nich zarówno do pakowania żywności na wynos, jak i jako ozdobne pudełka na prezenty (na przykład do zapakowania wina). Do najczęściej spotykanych opakowań należą:

  • kartony do ciast, ciastek i tortów,
  • tacki i skrzynki do piętrowania,
  • pudełka do zapiekanek i burgerów,
  • łubianki (kobiałki) do owoców, warzyw i jajek,
  • kartoniki fasonowe, kartony ozdobne do wina,
  • kartoniki typu walizka.

Opakowania kartonowe można dostosować pod indywidualne potrzeby klienta. Producenci oferują także akcesoria do pudełek, w tym wypełniacze czy przekładki.

Zalety opakowań kartonowych

– Pakowanie żywności do pudełek kartonowych staje się coraz bardziej popularne. Branża spożywcza korzysta z nich, ponieważ są bezpieczne w kontaktach z żywnością. Są przede wszystkim szczelne, bezpieczne dla środowiska i nie uwalniają szkodliwych substancji do jedzenia. Oznacza to, że opakowanie nie wpływa na smak, zapach i jakość żywności — informuje przedstawiciel sklepu Euro Karton.

Karton jest materiałem lekkim, a przy tym niezwykle wytrzymałym. Firmy zajmujące się dystrybucją produktów spożywczych wybierają go także ze względu na niską cenę. Opakowania z tektury nadają się zarówno do przechowywania, jak i transportu żywności. Dzięki szczelności przewożone w nich gotowe jedzenie, pozostaje ciepłe przez dłuższy czas. Kolejną zaletą materiału jest jego łatwe przechowywanie. Opakowania kartonowe można bowiem składać na płasko, przez co zajmują mniej miejsca i nie trzeba inwestować w osobny magazyn.

Jak widać, karton można wykorzystać na wiele sposobów. Wszystko zależy od potrzeb klienta oraz rodzaju przechowywanych w opakowaniach z tektury towarów.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.