Jak zadbać o wyżywienie w trakcie szkolenia/konferencji?
Regularne szkolenia i konferencje pozwalają nie tylko na wymianę doświadczeń, ale również na poszerzenie kompetencji pracowników firmy. Jednakże ich organizacja wymaga odpowiedniego zaplecza, które umożliwi ich prawidłowe przeprowadzenie. Dlatego tak ważnym czynnikiem w przypadku zadbania o wyżywienie jest zatrudnienie odpowiedniej firmy cateringowej.
Dlaczego warto wynająć catering na czas trwania szkoleń i konferencji?
Ważnym czynnikiem wpływającym na opłacalność cateringu jest czas. Właściwie każde spotkanie służbowe, które wynosi kilka godzin, ma zapewnioną przerwę lunchową, w której trakcie przybyłe osoby rozchodzą się, by coś zjeść. W przypadku, gdy nie ma cateringu, ten czas musi zostać odpowiednio przedłużony – trzeba bowiem znaleźć restaurację, zamówić, zaczekać, zjeść i jeszcze wrócić do sali. To ogromna ilość czasu w porównaniu do gotowego posiłku, który zostanie przygotowany na konkretną godzinę.
Warto też wspomnieć, że posiłek w trakcie szkolenia lub konferencji znacznie zwiększa jej atrakcyjność. Przekłada się też na samą wartość spotkania, ponieważ jego uczestnicy nie muszą się martwić tym – co zjedzą i kiedy – catering im bowiem to zapewni.
Catering to też ogromne ułatwienie w momencie, gdy szkolenia i konferencje odbywają się w miejscach, gdzie trudno o zaplecze gastronomiczne lub jego różnorodność jest bardzo mała. Zwłaszcza docenią to osoby borykające się z różnego rodzaju alergiami, dla nich bowiem catering może przygotować specjalne menu.
Te wszystkie zalety sprawiają, że wielu organizatorów decyduje się na wynajęcie cateringu, takie jak Jedzie Catering, na czas prowadzonych szkoleń i konferencji.
Jak przygotować odpowiednie menu na szkolenie lub konferencję?
Tworząc menu na czas szkolenia lub konferencji trzeba pamiętać o wielu czynnikach. W trakcie organizacji warto zebrać informacje od uczestników o ich preferencjach kulinarnych, prowadzonych dietach oraz alergiach. Posiadając taki zasób wiedzy, można łatwo ustalić z firmą cateringową odpowiednie menu.
Same firmy cateringowe również wychodzą naprzeciw potrzebom swoich klientów. Należy pamiętać, że są one prowadzone przez osoby, które mają wiedzę o żywieniu oraz odpowiednie doświadczenie. Korzystając z ich wiedzy, łatwiej jest przewidzieć niektóre sytuacje, np. po sutym obiedzie koncentracja uczestników konferencji lub szkolenia może znacznie się zmniejszyć, dlatego lepiej celować w lekkie i pożywne posiłki.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana