Z czego wynika rosnąca popularność orkiszu?
Orkisz, czyli Triticum spelta, to gatunek pszenicy, który był powszechnie uprawiany już w średniowieczu. Z czasem jednak został wyparty przez łatwiej dostępne odmiany zbóż, jak pszenica czy żyto, aż zapomniano o jego istnieniu. Obecnie orkisz ponownie zyskuje na popularności i jest obecny w diecie coraz większej ilości osób. Dlaczego tak się dzieje? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na to pytanie, zapraszamy do lektury.
Właściwości zdrowotne orkiszu
Orkisz jest cennym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor, cynk i żelazo, a także wiele witamin, w tym witaminy z grupy B oraz A i E. Co ważne, orkisz jest łatwiejszy do strawienia niż tradycyjna pszenica, dzięki czemu może być spożywany przez osoby z problemami trawiennymi. Orkisz zawiera także gluten, ale w mniejszych ilościach niż pszenica i inny rodzaj glutenu. Dlatego osoby na diecie bezglutenowej często decydują się na spożywanie produktów z orkiszu, gdyż jest on łatwiej przyswajalny.
Uważa się, że orkisz wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie i dlatego jest zalecany w przypadku wielu dolegliwości. M.in. poleca się go osobom z chorobami żołądka, jak również w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i nowotworu jelita. Produkty orkiszowe powodują obniżenie cholesterolu we krwi, jak również wpływają korzystnie na metabolizm.
Ciekawy smak i naturalne pochodzenie
Na rynku możemy zakupić szeroką gamę produktów orkiszowych, w tym m.in.: mąkę orkiszową, płatki, kasze, otręby i różne rodzaje makaronów. Z maki orkiszowej szereg piekarni wypieka obecnie pyszny chleb o ciekawym, orzechowym smaku. Szeroką gamę produktów orkiszowych możemy znaleźć na przykład w sklepie z produktami orkiszowymi Diogra.
Innym powodem rosnącej popularności orkiszu jest to, że w dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się produktami naturalnymi i ekologicznymi. Orkisz jest uważany za naturalny produkt, ponieważ jest uprawiany bez użycia sztucznych pestycydów i nawozów. Dodatkowo wiele osób docenia fakt, że orkisz to lokalny produkt, który pochodzi z polskich pól. W Polsce obecnie coraz więcej rolników decyduje się na uprawę orkiszu zamiast tradycyjnej pszenicy. Biorąc pod uwagę ww. zalety orkiszu, warto włączyć go do swojej diety!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana